Eigenzinnig! in de Krant

Forumavond 'EIGENZINNIG!', Jeugdafdeling van lijst linssen
Jongeren wegwijs maken in de politiek

Uit Weekblad de Bergen op Zoomse Bode (door Jenneke Kunst) van zondag 13 april 2008

BERGEN OP ZOOM - Zeven Bergse jongeren hebben de handen ineengeslagen om een jongerenafdeling op te richten voor Lijst Linssen. Dat is gelukt. Deze nieuwe politieke jongerenafdeling, die luister naar de naam 'Eigenzinnig!', houdt op vrijdag 18 april een kennismakings- en introductieavond voor politiek geïnteresseerde jongeren in 'Den Enghel' aan de Grote Markt te Bergen op Zoom. "Iedereen tussen de 16 en 28 jaar is van harte welkom. Wij zoeken mensen die enthousiast zijn, interesse hebben in politiek en die het leuk vinden om mee te praten over (actuele) zaken", vertelt Johan Linssen, zoon van Lijst Linssen-lijsttrekker Ton en één van de oprichters van 'Eigenzinnig!'

"Twee jaar geleden in de zomer ben al ik op het idee gekomen om een aparte jongerenafdeling voor Lijst Linssen op te richten. De eerste reactie van mijn vader (Ton) was 'Goh leeft dat dan onder jongeren?'. Toen heb ik besloten om een poging te wagen en in de zomer van 2007 zijn we, Hans van den Brink en ik, met de voorbereidingen begonnen", vertelt Johan Linssen.

Affiniteit met politiek

"We hebben eerst zoveel mogelijk meningen gepeild en verschillende mensen zijn toen komen praten. Daaruit is een groepje van zeven personen ontstaan, die allemaal affiniteit hebben met politiek en het leuk vinden om een jongerenafdeling op te richten. Op de bijeenkomsten merken we wel dat de ene persoon bijvoorbeeld net iets linkser is dan de ander, maar dat maakt de discussies juist levendig", aldus Johan Linssen. "Nu zijn die zeven personen vooral bezig met de voorbereidingen van de introductieavond op 18 april aanstaande. Naar aanleiding van die avond kunnen jongeren kijken of het iets voor hen is en zich aanmelden als lid van 'Eigenzinnig!'".

Koers bepalen

"De naam 'Eigenzinnig!' is echt de officiële naam die ook in de statuten komt te staan. Deze naam hebben we gekozen precies om die reden dat jongeren vaak nog hun koers moeten bepalen in de politiek. Vaak weten ze nog niet goed of ze meer links of rechts georiënteerd zijn. Na een paar jaar weten ze dat wel een stuk beter. Daarom hoeven nieuwe leden van 'Eigenzinnig!'niet per se affiniteit te hebben met Lijst Linssen, maar wel met politiek."

Debat

Volgens de jongeren van 'Eigenzinnig!' is het doel van de introductieavond om te laten zien wat de Bergse politiek zo leuk maakt en waar 'Eigenzinnig!' zich mee bezig gaat houden. Na een korte kennismaking met de man waarmee het allemaal begon, Ton Linssen, volgt er een interactief debat over verschillende onderwerpen die de jongeren in Bergen op Zoom bezig houdt. "Het debat wordt gevoerd aan de hand van stellingen over de verschillende onderwerpen, allerlei zaken die 'leven' onder jongeren. Welke onderwerpen dat zijn, dat moet nog een beetje een verrassing blijven", vertelt Hans van den Brink, de voorzitter van 'Eigenzinnig!'. De stellingen zullen één voor één op een groot projectiescherm te zien zijn. De aanwezige jongeren moeten bij elke stelling een kaart omhoog houden: groen als ze het met de stelling eens zijn en rood als ze het niet met de stelling eens zijn. Na elke stemming volgt er dan een discussie, die geleid wordt door Seryljo van Ierlant. Hij en Johan Linssen zijn ook onze adviseurs. Zij hebben al jaren ervaring in de politiek en als we vragen hebben, kunnen we bij hen terecht", aldus de voorzitter van 'Eigenzinnig!'.

Tijdens het debat is er ook een jury, die bestaat uit enkele prominente mensen van Lijst Linssen. Voor de degene die zijn mening het beste kan verdedigen en onderbouwen is er een prijs. Hans van den Brink: "Dat is ook een eigenzinnige prijs, namelijk een mooi beeld."

Een visie

"Hoe meer mensen er op 18 april naar Den Enghel komen, hoe beter. Die mag bomvol zitten. Het is mooi als er zoveel mogelijk jongeren komen, die interesse hebben in politiek. Wij willen ze hierin graag wegwijs maken. En hoe meer mensen er komen en lid worden van 'Eigenzinnig!', hoe groter de druk is die we op de Bergse politiek kunnen uitoefenen. We kunnen natuurlijk altijd zelf onderwerpen aandragen. Dus mensen (tussen de 16 en 28 jaar oud), kom allemaal kijken en meepraten. Iedereen heeft toch wel een mening, een visie op iets. Ook jongeren maken zich druk over bepaalde zaken, zoals uitgaansgelegenheden, onderwijs of winkels, om maar eens een paar dingen te noemen. En eigenlijk gaat het dan al over politiek", aldus Hans van den Brink. Hij verwacht dat diverse prominenten uit de Bergse politiek - uit nieuwsgierigheid - ook acte de présence zullen geven in Den Enghel. "Burgemeester Han Polman is helaas verhinderd, maar hij heeft ons veel succes gewenst én hij heeft een mooie poster van 'Eigenzinnig!' op zijn kamer hangen", zegt hij lachend.

Lid worden

De avond van 'Eigenzinnig!'begint 18 april om 21.00 uur en eindigt rond 22.15 uur. Daarna is er nog ruim gelegenheid om onder het genot van een drankje met elkaar van gedachten te wisselen en kan men zich eventueel aan te melden als lid van 'Eigenzinnig!'. Dat kan ook via de website www. eigenzinnig.nl

Een week na de introductieavond heeft 'Eigenzinnig!'al een vervolgbijeenkomst gepland met alle (nieuwe) leden. De bedoeling is dat de nieuwe politieke jongerenafdeling in het vervolg een paar keer per maand bij elkaar komt in de fractiekamer van Lijst Linssen.

Voor meer informatie kan men ook een kijkje nemen op de website www.eigenzinnig.nl Sinds vorige week heeft de jongerenafdeling ook een eigen Hyves-pagina.

--------------------------------------------------------------------------------

Jeugd Linssen begint afdeling

Uit BNdeStem (door Mariëtte den Engelse) van vrijdag 14 maart 2008

'Eigenzinnig' is de naam van de jongerenafdeling van Lijst Linssen.

Twee jaar na de aankondiging gaat het er nu echt van komen. Lijst Linssen krijgt een lokale jongerenafdeling.

"Het idee bestaat inderdaad al lang en is nooit van de grond gekomen", geeft Johan Linssen toe. Samen met onder meer Hans van den Brink heeft Linssen de draad opgepakt. "Op 18 april is de kickoff in Den Enghel. In de vorm van een soort Lagerhuisdebat willen we diverse onderwerpen die de gemeente aangaan aan de kaak stellen. We hopen dat daar veel jeugd op afkomt."

Na die bijeenkomst worden jongeren die interesse hebben getoond uitgenodigd voor een algemene ledenvergadering, zodat er een bestuur gevormd kan worden. "De jongerenafdeling komt er definitief. We hebben in ieder geval zes jongeren die zich voor de club willen inzetten."

De jongerenafdeling gaat Eigenzinnig heten. "Jongeren zijn eigenzinnig en moeten hun eigen mening verkondigen. We zijn de jongerenafdeling van Lijst Linssen, maar zijn niet gebonden aan de fractie", legt Linssen uit. De naam is bedacht door Edgar Broekhoven. "Hij is het creatieve brein van de jongeren. Na de kickoff is ook de website www.eigenzinnig.nl in de lucht." Linssen richt Eigenzinnig mee op, maar maakt er straks geen deel van uit. Hij is al actief als duo-raadslid. "Maar alle jongeren vanaf 16 jaar zijn welkom bij Eigenzinnig. Voor de zomervakantie moet de afdeling staan.

 

Eigenzinnig! is een afdeling van Lijst Linssen

© 2008 Eigenzinnig
Ontwerp: Arno van den Brink